Opties voor infraroodverwarming

Infrarood bijverwarming feature image 01

Samenvatting Artikel

Infraroodverwarming is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om jouw huis warm te houden. Dit gebeurt door middel van infraroodstralingen. Deze gebruiken infrarood verwarmingselementen die ervoor zorgen dat de warmte wordt geproduceerd. Bovendien is het niet alleen gemakkelijk voor het verwarmen van jouw huis, maar je helpt ook bij het besparen van fossiele brandstoffen. Denk aan: aardgas. Benieuwd wat infraroodverwarming voor jou kan betekenen? 

Wat is infrarood verwarming?

Infraroodverwarming is een vorm van stralingsverwarming. Door middel van onschadelijke warmtestralen wordt de omgeving verwarmd. De warmte van infrarood verwarming is direct voelbaar. Het geeft ook een soortgelijk gevoel als de warmtestraal van de zon. De stralingswarmte wordt opgevangen door objecten. Hierbij kun je denken aan: meubels, muren en vloeren. Infraroodverwarming wordt voor veel doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld: in kantoren, fabrieksgebouwen, dierenverblijven en openbare ruimtes. Bovendien zie je in woonomgevingen steeds meer van dit soort verwarmingssystemen.

Verschillen infraroodstralers en infraroodpanelen

Infraroodstralers

Infraroodstralers zijn geschikt om hoger in een ruimte opgehangen te worden. Door hun ontwerp, de hogere wattage en oppervlaktetemperatuur kan er een groter oppervlakte worden verwarmd. Heaters worden gebruikt in onverwarmde ruimtes en in bedrijfshallen om de temperatuur te verhogen.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn geschikt voor woningen en kantoren. Bepaalde modellen kunnen in een systeemplafond worden geplaatst, bijvoorbeeld een sunpower infraroodpaneel. Andere moeten vlak tegen het plafond aan liggen. Infraroodpanelen hebben een oppervlaktetemperatuur die het veilig maakt om ook aan de wand te monteren.

Opties en voordelen infraroodverwarming

Er zijn verschillende soorten infraroodverwarmingen. Je kunt kiezen uit: infrarood panelen, infrarood stralers, sunpower, sunjoy en thermo up top ceiling. Om infraroodverwarmingen aan te sturen zijn er verschillende manieren. Dit kan per paneel, per groep of per zone (slaapkamer, woonkamer et cetera). Daarnaast zijn er ook verschillende soorten infraroodverwarmingen. 

Het verwarmen met infrarood biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van andere verwarmingen.

Geen ongewenste luchtcirculaties

Bij verwarmingen met radiatoren stijgt de warme lucht richting het plafond en daalt vervolgens na afkoeling weer richting de radiator. Dit noemen we convectie. Een nadeel van convectie is de luchtcirculatie die ontstaat. Door de sterke luchtstromingen worden huisstof en andere fijnstof verspreid door het hele huis. Bij verwarming met infrarood panelen heb je hier veel minder last van. De infrarood panelen geven stralingswarmte af die direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte. Het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen sprake van convectie.

Gunstig energieverbruik

Een ander voordeel van infrarood verwarming is het energieverbruik. Door de efficiënte manier geven de panelen warmte af, waardoor de luchttemperatuur in een ruimte niet zo hoog hoeft te zijn. Doordat er geen sprake is van convectie, gaat er veel minder warmte verloren aan opstijgende lucht. De hoeveelheid energie die je precies gaat verbruiken is lastig te zeggen, omdat het afhankelijk is van: het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden, de mate van isolatie en de wijze waarop je een ruimte gebruikt.

Eenvoudige installatie

De infrarood panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en kunnen eenvoudig aan de muur of het plafond worden opgehangen. Het installeren is dus gemakkelijker, aangezien je geen gas- of waterleidingen moet aanleggen zoals bij een conventionele verwarming. Dit scheelt weer in kosten.

Infraroodverwarming biedt dus vele voordelen. Zoals aangegeven kun je per paneel, per groep of per zone jouw infraroodverwarming besturen. Zo hoef je niet alle verwarmingen aan te zetten. Aangezien je de warmte gelijk voelt, hoef je je geen zorgen te maken dat er iemand kou vat!

Recente blog artikelen