Je huis verduurzamen met zonnepanelen

Je huis verduurzamen met zonnepanelen feature image 01

Samenvatting Artikel

Zonnepanelen zijn de perfecte aanwinst als je jouw huis wilt verduurzamen. Maar hoe en waar moet je eigenlijk op letten als je ze aanschaft? Geen zorgen, in dit artikel vind je alle informatie over hoe jij zorgeloos zonnepanelen koopt en laat installeren.

Bepaal de grootte van je systeem

Het kiezen van de juiste grootte van het zonnepanelensysteem is een essentiële stap bij het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is belangrijk omdat het bepaald hoeveel energie het systeem moet en kan opwekken. Er wordt dan bepaald hoeveel stroom jouw huishouden eigenlijk nodig heeft. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt omdat er anders te veel of te weinig stroom kan worden opgewekt. Dus maak een afspraak met een professionele installateur, zodat alles op rolletjes loopt.  

Kies een geschikte locatie

Het bepalen van de juiste locatie voor je zonnepanelen is een belangrijke overweging. Dit komt omdat de locatie veel invloed heeft op de hoeveelheid energie die het systeem opwekt. Zonnepanelen hebben veel zonlicht nodig om energie op te wekken. Het is dus  belangrijk om ze te plaatsen op een plek waar er voldoende zonlicht is. Denk bij het kiezen van een goede locatie aan schaduwen van bijvoorbeeld een boom. Deze schaduw kan er namelijk voor zorgen dat je minder stroom opwekt. Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan snel de dakscan en bekijk het resultaat.

Kies een installateur

Het zoeken van de juiste installateur is belangrijk voor de kwaliteit van de installatie en de efficiëntie van het systeem. Een professionele en ervaren installateur kan helpen bij het bepalen van de juiste grote van het systeem, de beste locatie, en kan advies geven over de juiste keuze van materialen. Bovendien regelt een professionele installateur de benodigde vergunningen en vertelt de eventuele belastingvoordelen vertellen. 

Laat je systeem regelmatig inspecteren

Als je je zonnepanelensysteem regelmatig laat keuren en ervoor zorgt dat hij veilig en efficiënt functioneert, bespaar je veel kosten en tijd. Tijdens zo’n keuring controleert 

een professionele inspecteur de bedrading, connectoren, omvormer en andere onderdelen van het systeem. De inspecteur bekijkt dan of er eventuele slijtage of beschadigingen zijn. Hij gaat ook kijken of de opbrengst voldoende is. Door regelmatig onderhoud en inspectie worden eventuele problemen en defecten in het systeem vroegtijdig ontdekt. Dit kan lagere prestatie of zelfs storingen voorkomen. 

Monitor je energieproductie

Het monitoren van je eigen energieproductie is belangrijk bij zonnepanelen. Dit is zo belangrijk, omdat het je een goed inzicht geeft in de prestaties van je zonnepanelen systeem. Daarnaast helpt het bij het identificeren van eventuele problemen. Door het monitoren van je energieproductie kan je zien hoeveel energie het systeem opwekt en of het overeenkomt met je verwachten opbrengst.

Het is dus duidelijk dat het doen van goed onderzoek naar zonnepanelen, voordat je ze aanschaft, essentieel is. Hierdoor weet je precies welke zonnepaneel het beste bij jou past. Door jezelf te informeren over verschillende soorten panelen, het juiste formaat systeem, de locatie en de installateur bespaar je enorm veel geld en tijd.

Recente blog artikelen