Een overkapping in de tuin

Een overkapping in de tuin feature image 01

Samenvatting Artikel

Wil je ook genieten van jouw tuin in alle seizoenen? Overkappingen bieden de perfecte oplossing! Ze houden regen en wind tegen, maar laten wel licht en lucht door. Daarnaast zijn ze vaak heel chic, maar ook functioneel. Wat is er mooier dan ’s avonds lekker buiten zitten onder je overkapping? In dit artikel geven we wat meer informatie over een overkapping.

Waarom een overkapping

Een overkapping kent veel voordelen. Overkappingen geven schaduw op hete zomerdagen en beschermen tegen regen. Ze kunnen ook als zitruimte, tuinkamer of als extra opslagruimte voor bijvoorbeeld tuinmeubilair, tuinaccessoires of grasmaaiers worden gebruikt. Overkappingen zijn meestal gemaakt van hout, aluminium of kunststof. Hout geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan je tuin. Aluminium is duurzaam, sterk en licht van gewicht. Kunststof is gemakkelijk te onderhouden, duurzaam en goedkoop in aanschaf. Overkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, maten en kleuren, zodat er altijd wel een overkapping is die past bij jouw tuin.

Overkapping met berging

Als je je buitenruimte wilt upgraden, is investeren in een overkapping met berging iets om zeker te overwegen. Een overkapping met berging kan bescherming bieden tegen weersomstandigheden en daarnaast een extra vleugje stijl aan je tuin geven. Bovendien is het een praktische oplossing voor het opbergen van spullen zoals tuingereedschap of tuinmeubilair wanneer deze niet in gebruik zijn. Je fietsen kan je er ook in kwijt zodat deze droog en uit het zicht staan. Hierdoor creëer je een fietsenstalling. Een overkapping is meer dan dat. Het creëert namelijk ook een geweldige ruimte voor het ontvangen van familie en vrienden. Met een overvloed aan opties om uit te kiezen, zoals ontwerpen, materialen, kleuren en functies, is er zeker iets dat past bij elke grootte of stijl van de tuin.

Soort hout voor een overkapping

Als je een overkapping wil bouwen, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten hout die geschikt zijn voor een stevige overkapping en allemaal hun eigen look en voordelen bieden. Kies bijvoorbeeld douglas hout, eiken hout of ceder hout voor een robuust en modernere optie. Deze houtsoorten zijn goed bestand tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer. Welke soort hout je ook kiest, als je goed onderhoud pleegt en af en toe controleert op schade door insecten, zal jouw overkapping voor vele jaren meegaan.

Zelf bouwen of uitbesteden

Het bouwen van je eigen overkapping kan wat tijd en planning vergen. Wel is een manier om wat charme en functionaliteit aan je tuin toe te voegen. Met zoveel verschillende materialen op de markt, kun je iets ontwerpen dat uniek is voor jouw tuin. Zorg ervoor dat je vooraf alle benodigde hulpmiddelen hebt om efficiënt te werk te gaan. Vergeet ook niet dat je wellicht een vergunning nodig hebt als je een overkapping in je voortuin wilt hebben. 

Hoewel het een uitdaging is, kan het zelf bouwen van een overkapping waarde en schoonheid toevoegen aan je buitenruimte als het goed wordt gedaan. Heb je niet zoveel tijd over? Je kan er ook voor kiezen om het uit te besteden en een overkapping op maat te laten maken geschikt voor jouw huis of tuin!

Al met al zijn overkappingen een geweldige oplossing om te genieten van je tuin in alle seizoenen. Een overkapping biedt niet alleen schaduw, maar voegt ook stijl en charme toe aan je tuin. Of je nu kiest voor een berging of alleen een overkapping, er is altijd wel iets wat past bij jouw tuin.

Recente blog artikelen