Buitenterras: het verschil tussen hardhout en douglas hout

Buitenterras feature image 02

Samenvatting Artikel

Ben je bezig met het aanleggen van een buitenterras in je tuin of twijfel je welk soort hout hier het beste bij past? Een buitenterras kun je maken met behulp van vlonderplanken. Dekdelen, vlonderplanken en terrasplanken worden door elkaar gebruikt, maar duiden op hetzelfde. Je maakt hiermee namelijk een prachtig houten terras voor in je tuin. Bij het aanleggen moet je eerst nadenken over je materiaalkeuze. In dit artikel vertellen wij je meer over het gebruik van hardhout en douglas hout voor een buitenterras.

Waarom een buitenterras aanleggen

Een buitenterras van hout is niet alleen mooi om te zien, een bruine kleur van hout zorgt voor een rustige en sfeervolle uitstraling. Door een terras aan te leggen, maak je optimaal gebruik van de ruimte in je tuin. Op deze manier creëer je namelijk verschillende zones. En de zone waar het terras staat, is natuurlijk bedoeld om te genieten van de buitenlucht.  Hier plaats je jouw tuinmeubelen en kun je lekker ontspannen. Hardhout of douglas hout, welk materiaal past het beste bij jouw buitenterras?

Hardhouten vlonderplanken

Hardhouten vlonderplanken zijn van goede kwaliteit en zijn geschikt voor het maken van een buitenterras. Deze planken zijn sterk en slijtvast. Hardhout is namelijk veel harder dan douglas hout. Een buitenterras met hardhouten vlonderplanken gaat daarom langer mee. Hardhouten terrasplanken zijn gemaakt van verschillende soorten hout, zoals meranti, teak of iroko en zijn afkomstig van breedbladige loofbomen. Hardhout is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Hardhout is namelijk een materiaal dat van nature veel weerstand heeft. Hardhouten vlonderplanken zijn wel wat duurder dan douglas houten vlonderplanken, maar gaan daarentegen dus wel wat langer mee. Hardhout heeft een levensduur van 20-25 jaar.

Douglas houten vlonderplanken

Douglas houten vlonderplanken is van veelzijdig materiaal die je kunt gebruiken voor het aanleggen van een buitenterras. Douglas hout is namelijk glad, sterk en strak. Het materiaal is slijtvast en heeft veel weerstand. Douglas hout wordt gemaakt van naaldhout en komt van de douglasden. Aan deze den groeien lange en zeer dunne naalden. Douglas hout is sterk, maar toch soepel waardoor het materiaal fijn in gebruik is. Een terras van douglas hout gaat ongeveer 10-15 jaar mee. Douglas hout wordt over het algemeen minder gebruikt dan hardhout, maar is wel goedkoper in aanschaf.

Hardhout en douglas hout zijn beide materiaalsoorten waarmee je een buitenterras kunt aanleggen. Hardhout is wat duurder in aanschaf, maar gaat langer mee dan douglas hout. Douglas hout heeft een warme oranje kleur, die je kunt vergrijzen naar een meer zilveren kleur. Hardhout vergrijst sowieso naar een potloodgrijze kleur binnen een jaar. Welk soort hout het beste bij jou past ligt dus aan je budget, je voorkeuren qua kleur en je wensen over de levensduur.

Recente blog artikelen