Stucwerk maakt al meer dan 9.000 jaar deel uit van onze geschiedenis en is gebruikt in kunst, architectuur en zelfs het oude Rome. Stucwerk is nog steeds razend populair doordat het in vrijwel elke industrie gebruikt kan worden. Eén van deze vormen is pleisterwerk, een vorm om jouw huis schitterend af te werken. Wat is pleisterwerk precies? In dit artikel kom je alles te weten over pleisterwerk.
Wat is pleisterwerk?
Pleisteren is een vorm van stukadoren. Als het gaat om de verschillen hiertussen, dan gaat het met name om het verschil tussen pleisterwerk en raapwerk. Het verschil tussen deze manieren is de stuclaag. Bij raapwerk wordt er een dikkere laag aangebracht, terwijl dat bij pleisteren een dunne laag is. Gedurende het proces bij pleisterwerk wordt er een dunne laag mortel op een bepaald oppervlak aangebracht, met een dikte van maximaal 6 millimeter. Mortel is een mix van drie hoofdcomponenten – zand, water en cement.
Het proces wordt voor zowel decoratieve als beschermende coating gebruikt. Bovendien kan pleisterwerk op beton worden aangebracht om het tegen beschadiging te beschermen. Ook kun je hiermee de muur of het plafond herstellen. De vaardigheid en ervaring van de stukadoor bepaalt de nauwkeurigheid van het pleisterwerk. Het aanbrengen van vers pleisterwerk en water op een nat oppervlakte is cruciaal. Dit geldt ook voor hoge concentratie.
Wist je dat…? Pleisterwerk wordt ook wel glad stucwerk genoemd.
Pleisterwerk herstellen
Pleisterwerk kan na verloop van tijd verslechteren. Wanneer je een van de volgende problemen ervaart, moet je het pleisterwerk herstellen: het brokkelt af, er zijn scheuren of duidelijke verkleuring. Dit gebeurt meestal als gevolg van temperatuurveranderingen of als er diverse materialen tegen elkaar aan zijn gemonteerd.
Een ander probleem dat je voor wilt zijn, zijn holle ruimtes in de stuclaag. Zodra er holle ruimtes ontstaan, loop je de kans dat die zich uitbreiden en dat de hele laag pleisterwerk in één keer naar beneden komt. Ook het vervangen van kabels en leidingen kunnen ervoor zorgen dat je het pleisterwerk moet herstellen. Je moet namelijk de muren openbreken.
Goed afgewerkt pleisterwerk herkennen
Goed afgewerkt pleisterwerk herken je aan de techniek die is uitgevoerd, met name voor stucwerk binnenshuis. Het is van belang dat de juiste verhoudingen worden gebruikt. Zodra er teveel water wordt toegevoegd, zal de pleister van het oppervlak aflopen en niet goed hechten.
Niet geheel onbelangrijk is het drogen van pleisterwerk. Bij het droogproces moet de woning goed worden geventileerd. Aangezien er veel vocht in het nieuwe stucwerk zit, moeten deze uitdampen. Ventileren en de juiste temperatuur (22 graden Celsius) is tijdens dit proces belangrijk. Hierdoor droogt het pleisterwerk mooi en ervaar je geen problemen. Goed afgewerkt pleisterwerk is ook te herkennen aan de ‘gladde’ afwerking. Zodra je ruwe randen ziet, is dit geen goed teken. Ruwe randen kunnen leiden tot scheuren in de muur. Dit is lastig te vervangen.
Pleisterwerk kan zowel je muren als het plafond beschermen tegen beschadigingen. Door de gladde afwerking van pleisterwerk krijgt jouw huis weer een mooie uitstraling. Benieuwd hoe je een beschadigde binnenmuur moet aanpakken? Lees dan snel verder.